Was u er ook bij op Geestig 2017? Hebt u genoten van de dag, de vele werkwinkels, de voorgestelde methodieken? Had u er interessante gesprekken met collega catechisten, de begeleiders, de standhouders? We hopen alvast dat u kan terugkijken op een mooie editie.

We willen u alvast het materiaal van de werkwinkels meegeven zodat u deze nog even kan nalezen, delen met anderen. Bekijk alvast de lijst hieronder voor het materiaal. Geef ons even de tijd om alles te verzamelen, maar wat we hebben, publiceren we zo snel mogelijk.

Doorlopende werkwinkels

Werkwinkel
Catechese @ the movies, kortfilmpjes die je kan gebruiken in al je catechesemomenten. Download de links naar de filmpjes
Tekenares Lise Vanlerberghe tekent je favoriete Bijbelpassage of je meest beklijvende catechese-ervaring op een button www.lisevanlerberghe.com

Facebook: https://www.facebook.com/illustrator.cartoonist.gent

Doorlopend kunstwerk maken over gastvrijheid – met Els Bilcke
Babbelbox: spreek je videoboodschap in de camera in 20 seconden “bij ons betekent gastvrije kerk …”
Schrijfgesprek & gastvrije ruimte

 

Tekst Piet Raes over catechese – afsluitend moment

Werkwinkels, op vaste uren

9u30
Werkwinkel   Wie?
Christelijke meditatie Ontdek de methode van christelijke medidatie en hoe je deze kan gebruiken in je catechese werking.

http://www.christmed.be/

Filip Veranneman
‘Beloofd!’: het nieuwe jaarthema van IJD (+12) IJD stelt haar nieuwe jaarthema voor aan de hand van spellen en werkvormen voor +12 jarigen. IJD (Sofie Grymonprez)
Gebruik van digitale media in de catechese Wat bestaat in ons bisdom en ruimer? Hoe kan je digitale media lokaal inzetten in catechese? 

Presentatie: 2017.10 Geestig digitale media

Met je catechese groep in Kerk & Leven

Bisschoppelijk gedelegeerde voor de communicatie en de oecumene Inge Cordemans
Porta Aperta Voor nieuwe erkende oorlogsvluchtelingen gaan we een huurcontract aan voor een huis op de private huurmarkt en we begeleiden hen bij hun integratie met buddygezinnen.

http://www.sint-michielsbeweging.be/kortrijk/agape-kortrijk/

Tine De Leeuw, Sint-Michielsbeweging
Over parels en diamanten Met bibliodrama methoden gaan we op zoek: een diamant of een parel? Waar hem vinden? Hoe hem in handen krijgen? En dan, wat doen we ermee?

http://www.hetleerke.com/bibliodrama.html

Anne Coussement en Jes Bouwen van VZW ’t Leerke
Maak kennis met de Eerste Communietocht of de Vormseltocht – door de tocht zelf te doen! Zowel de eerste communietocht als de vormseltocht zijn een symbolische tocht die de kinderen (in voorbereiding van de Eerste Communie resp. het Vormsel) in gezinsverband afleggen. De tocht, met zeven haltes, staat opgesteld in een kerkgebouw of kapel. Telkens wordt een aspect van de geloofsgroei en/of het initiatiesacrament belicht en worden kinderen en ouders met elkaar in gesprek gebracht over geloof en leven.

vormseltocht: http://www.catechesebrugge.be/vormsel/vormsel-op-12-jaar/

Eerste communietocht http://www.catechesebrugge.be/eerste-communie/

CCV (Virginie Carlassara en Wim Vervaeck)
Levensbeschouwelijke diversiteit op school. Werken met levensbeschouwelijke diversiteit in teams en bij leerlingen op school, vertrekkend vanuit het verhaal van Abraham/Ibrahim.

Meer info op de Thomas website

Sabien Lagrain en Mieke Desmet
100 impulsen box 100 kaarten in de box geven de deelnemers woord en beeld om tot uitdrukking en verwoording te komen, op een toegankelijke en laagdrempelige manier. “Elkaar beluisteren en uitwisselen wat geloof al dan niet (meer) met ons doet is vandaag een belangrijke uitdaging ondanks de verschillen aanwezig in een gezin, een groep, een organisatie.”

https://gezinspastoraalbrugge.be/uitleenmateriaal-lezing-workshop

Sabine Vandoorne, catechiste van de H. Familie Bosmolens

 

10u30
Werkwinkel   Wie?
Welkom-methodieken en sfeermakers, het gewone doorbreken Zoek je originele manieren om het ijs te breken of wil je eens anders dan anders doen? Hier vind je het!

2017108 werkwinkel Geestig creatieve

 CCV (Kristien Verschueren)
‘Beloofd!’: het nieuwe jaarthema van IJD (+16) IJD stelt haar nieuwe jaarthema voor aan de hand van spellen en werkvormen voor +16 jarigen.

Werkvorm +16 filmbespreking

IJD (Hans Bogaert)
Stapstenen voor catechumenen Geïnspireerd door Bijbelse ontmoetingsverhalen op weg met (jong)volwassenen naar het doopsel

Presentatie: Het catechumenaat

Bisschoppelijk gedelegeerde voor de catechese, gezinspastoraal en vorming Piet Raes
huwelijksvoorbereiding en huwelijkscatechese in de pastorale eenheid Samen met koppels op weg gaan en ontdekken wat het kerkelijk huwelijk en het gelovig samenleven als koppel kan betekenen. Filip Carpentier
Diaken Hooglede-Gits
Vredesklas en Dream Op zaterdagnamiddag worden kinderen en tieners door jongeren in vriendschap begeleid bij hun schoolwerk met spel en een vieruurtje.

http://www.sint-michielsbeweging.be/kortrijk/agape-kortrijk/

Tine De Leeuw, Sint-Michielsbeweging
Kennismaken met de katholieke dialoogschool Kennismaken met de katholieke dialoogschool en de kansen en uitdagingen voor je eigen engagement als catechist. Leen Dillen, pedagogisch begeleider identiteit Katholiek Onderwijs Vlaanderen

 

13u15
Werkwinkel   Wie?
Op weg met misdienaars Nieuwsflash over de misdienaars in het bisdom Brugge en kansen voor misdienaarswerkingen.  

Presentatie werkwinkel

IJD (Hans Bogaert)
Het huwelijk, goed nieuws! Op weg met huwelijkskandidaten, een initiërende methode van huwelijksvoorbereiding.

Presentatie: Het huwelijk, goed nieuws!

Bisschoppelijk gedelegeerde voor de catechese, gezinspastoraal en vorming Piet Raes
Fresh expressions Inge Cordemans laat jullie kennismaken met enkele Fresh Expressions. Deze kerkvormen uit Engeland zoeken naar frisse manieren om het evangelie bij jongeren en volwassenen te brengen. Heel inspirerend en uitdagend!

Presentatie: Fresh Expressions of Church – Geestig

Bisschoppelijk gedelegeerde voor de communicatie en de oecumene Inge Cordemans
Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep. Tijdens deze workshop lichten we de basisprincipes toe van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag van kinderen.

Presentatie werkwinkel

Eva Cornelis, docent VIVES
Welkom in de Kerk: op weg met ouders van een dopeling Kan de doopvoorbereiding ook plaatsvinden in het kerkgebouw? Samen bespreken we wat men in het kerkgebouw kan ontdekken over het doopsel. CCV (Elisah Gommers)
Godly Play verhaal:
“De grote familie”
In dit verhaal volgen we de zoektocht van Abraham en Sara naar de ongrijpbare aanwezigheid van God. Je maakt kennis met Godly Play, een creatieve en ervaringsgerichte manier om Bijbelverhalen te verkennen met kinderen vanaf 3 jaar, met vormelingen, jongeren en volwassenen. Godly play verteller en deurwachter:
Matthias Veryser (regiocoördinator) en Ilse Devos

 

14u15
Werkwinkel   Wie?
In actie met de Bijbel! In actie met de Bijbel: activiteiten vanuit de Bron. Hoe werk je activiteiten voor jongeren uit aan de hand van Bijbelverhalen of christelijke inspiratie?
Plusgroepen getuigen over hun methode.
IJD
Interreligieuze dialoog in de praktijk Good practice: dialoog in vriendschap in Kortrijk Caroline De Meester (ORBIT vzw) en Yassin El Attar (bestuurslid Islamitische en Culturele Vereniging van Kortrijk –  Moskee Kortrijk ATAKWA)
Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep.  Tijdens deze workshop lichten we de basisprincipes toe van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag van kinderen.

Presentatie werkwinkel

Eva Cornelis, docent VIVES
Interactieve werkvormen voor ouders en kinderen in voorbereiding op de Eerste Communie  Presentatie werkwinkel Severine Verhulst en
Bart Demuynck
Let it shine – liederen Let is shine staat voor een muzikale avond, met enthousiasme, getuigenissen, gebed en vooral veel muziek voor vormelingen (jaarlijks tijdens de krokusvakantie). Sebastiaan leert ons enkele liederen aan. Sebastiaan Inghelbrecht