De voorbereiding op de eerste communie
De pastorale eenheid is op de eerste plaats verantwoordelijk voor de eerste communie. Het is wenselijk dat deze verantwoordelijkheid gezamenlijk gedragen wordt met de school en de ouders. Daarom neemt het team van de pastorale eenheid best het initiatief om een overleg te plannen met alle betrokkenen (leerkrachten, directieleden, medewerkers eerste communie, medewerkers gezinsvieringen, leden van de werkgroep ‘verkondiging en catechese’, leden van de werkgroep ‘liturgie en gebed’ …).
De inschrijving voor de eerste communie vergt bijzondere aandacht. Hier wordt nagegaan of het kind al gedoopt werd. Gebeurde dit doopsel niet in de eigen parochie, dan vraagt de pastoor een afschrift uit het doopregister van de parochie waar dit wel gebeurde. Als het kind nog geen doopsel ontving, wordt gekozen voor het doopsel op schoolleeftijd met een eigen catechetische voorbereiding. Indien een kind niet gedoopt werd in de Rooms-katholieke kerk, maar wel geldig gedoopt werd in een andere kerk of kerkgemeenschap, wordt dit kind eerst opgenomen in de volledige gemeenschap van de katholieke kerk alvorens het kan deelnemen aan de voorbereiding op de eerste communie.
Kinderen van 6 of 7 jaar zijn geen onmondige kinderen meer. Ze zijn zich al sterk bewust van wat er zich rondom hen afspeelt, ze kunnen zich al goed uitdrukken en maken af en toe ook al zelf keuzes. Tegelijkertijd zijn 6- of 7-jarigen nog wel erg jong om helemaal alleen te kiezen voor de eerste communie. Daarom willen we ook oog hebben voor de ouders, broers, zussen of andere tochtgenoten die verder gelovig met hen op weg willen gaan. Het is van belang om ouders te stimuleren om met hun kinderen stapjes te zetten op de weg van het geloof. Vanuit de pastorale eenheid bieden we gezinnen met eerste communicanten best diverse concrete tips en suggesties aan om de geloofsopvoeding gestalte te geven. Niet alleen de ouders, maar ook de grootouders, meters en peters kunnen uitgenodigd worden voor de voorbereidende bijeenkomsten en voor de instapvieringen. Zo wordt het thuismilieu van het kind betrokken bij deze belangrijke stap.
Het is positief als de eerste communie ter sprake komt in alle leefmilieu’s van het kind. Het is dan ook een meerwaarde als de voorbereiding op school hierbij aansluit. Het leerplan voorziet in de eerste cyclus (eerste en tweede leerjaar) diverse onderwerpen, die het mogelijk maken te verwijzen naar de eerste communie. Het project ‘Rond de tafel van Jezus’ heeft ervoor gekozen om deze mogelijkheden van het leerplan te benutten om de voorbereiding op de eerste communie gestalte te geven. De handleiding van het project en het ‘onthouddingetje’ bieden diverse praktische suggesties aan om, aansluitend bij het leerplan, te verwijzen naar de eerste communie. Zo wordt de voorbereiding ingebed in de godsdienstlessen en gespreid over het hele schooljaar. Meer info hierover vind je hieronder, in onze materiaal sectie.