Doopsel van een baby
Hier ligt een grote opdracht voor de plaatselijke kerkgemeenschap die in gesprek gaat met jonge ouders en hen kansen biedt om het leven als christen te verkennen en te verdiepen. Het team van de pastorale eenheid zorgt ervoor dat de ouders (en de peters en meters) kansen krijgen tot een geloofsgesprek bij een bezoek aan huis of in een grotere groep met meerdere ouders (en peters en meters) samen. Een goed uitgebouwde doopvoorbereiding vormt een goede basis voor de verdere stappen in de christelijke initiatie (eerste communie en vormsel) van het kind.
Doopselvoorbereiding
We vragen dat er aan elk doopsel een inhoudelijke voorbereiding vooraf gaat. Aan doopouders vragen we uitdrukkelijk tijd te willen vrijmaken om stil te staan bij de betekenis van het doopsel en het leven als christen. Ze krijgen de kans om in dialoog met elkaar, met doopheren en doopcatechisten te groeien in geloof. Dit komt al tijdens de doopaanvraag ter sprake. Daarin wordt niet alleen gesproken over het tijdstip en de plaats van het doopsel, maar ook over de noodzaak van voorbereiding. Jonge ouders kunnen ook uitgenodigd worden om een eucharistie op zaterdagavond of zondag mee te maken.
De doopvoorbereiding kan behartigd worden door de doopheer en/of de doopcatechisten. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Deze voorbereiding kan in groep gebeuren. Zo’n samenkomst biedt kansen aan jonge ouders om elkaar te ontmoeten en te steunen in het gelovig op weg gaan met hun kindje. Ze ervaren dat het doopsel geen louter familiaal gebeuren is maar thuishoort in de bredere kring van de geloofsgemeenschap. Een doopvoorbereiding in groep kan per pastorale eenheid aangeboden worden. Enkele koppels doopouders komen bijeen, eventueel vergezeld van peters/meters, grootouders en eventueel enkele jonge ouders die kerkelijk verbonden leven. Tijdens die samenkomst staat men stil bij de waarde en de betekenis van het doopsel en maakt men kennis met de doopliturgie, zodat de doopviering naderhand concreet kan voorbereid worden.
- De doopvoorbereiding kan ook thuis bij de ouders. De doopheer of een doopcatechist voert een gesprek met de ouders, eventueel samen met peter / meter en grootouders. Tijdens dit gesprek staat men stil bij de waarde en de betekenis van het doopsel en maakt men kennis met de doopliturgie, zodat de doopviering naderhand concreet kan voorbereid worden.
Meer info vind je het in het Vademecum voor de Pastorale Eenheden.