Beste catechist,

Het zijn bijzondere tijden door de coronamaatregelen. De vormselvieringen en eerste communievieringen worden uitgesteld naar een later tijdstip en ook de voorbereiding in groep op dit mooie moment valt stil. Iedereen leefde toe naar deze bijzondere dag. We begrijpen dat dit voor jullie, voor de kinderen, de ouders en scholen zeker niet aangenaam is.

Misschien ben je op zoek naar wat materiaal om de catechese toch verder vorm te geven tijdens deze periode. Graag bieden we de kinderen twee impulsen aan om zich, samen met hun ouders thuis, verder voor te bereiden op hun eerste communie of vormsel.

De eerste impuls kunnen jullie terugvinden op Kerknet, een voor vormsel en een voor eerste communie. Deze impuls gaat over het kruisteken. In deze impuls worden de kinderen gevraagd een foto door te sturen van een kruisteken dat ze tegenkwamen thuis of tijdens een wandeling, of van een kruisje dat ze zelf hebben gemaakt. De foto’s die we ontvangen willen we verwerken in een groot kruis dat we daarna naar jullie zullen doorsturen. Het zou fijn zijn als dit kruis opgenomen zou worden in de eerste communieviering of vormselviering. De vormelingen kunnen foto’s doorsturen met boodschappen van hoop. Deze foto’s verwerken we in een groot anker van hoop, dat we jullie ook zullen doorsturen. Dit anker kan bezorgd worden aan mensen die het moeilijk hebben, aan mensen die eenzaam zijn, aan ouderen in een WZC,… Op deze manier willen we de opdrachten linken met de liturgie en de zorg voor anderen.

Jullie mogen een tweede impuls verwachten half mei waarin zal ingegaan worden op het vieren van de eucharistie en de symbolen van het vormsel.

Indien je graag met deze twee impulsen wil werken, stuur dan gerust de link door naar de ouders van de vormelingen of eerste communicanten. De scholen worden hier ook van op de hoogte gebracht via het vicariaat onderwijs, zo ook de pastoraal verantwoordelijke van je federatie of pastorale eenheid via de CCV begeleiders.

Hartelijke groeten,

Catechese verantwoordelijken in bisdom Brugge,
Piet, Virginie en Liesbeth