De voorbereiding op het vormsel op 11/12 jaar
De voorbereiding op het vormsel wil kandidaat-vormelingen (verder) initiëren in het christelijk geloof.
Initiatie is veel meer dan kennisoverdracht of het verhelderen van christelijke waarden. De initiatie richt zich tot de gehele mens (hoofd, hart, handen) en wil kandidaat-vormelingen helpen om te groeien
in geloof en (verder) in te groeien in de geloofsgemeenschap. Tijdens de voorbereiding is er bijzondere aandacht voor de relatie met God en de geloofsgemeenschap. Alle facetten van het gelovige leven (verkondiging, liturgie, diaconie en gemeenschapsvorming) dienen in de voorbereiding
aan bod te komen. Initiatie binnen de christelijke gemeenschap is dus meedoen met de liturgie, met de dienstbaarheid, met de geloofsverdieping en zo gaandeweg het kloppend hart van die gemeenschap ontmoeten, de levende Heer zelf.
De voorbereiding beoogt een initiatie in en door de kerkgemeenschap. De voorbereiding op het vormsel is niet alleen de taak van de vormselcatechisten, maar van de gehele geloofsgemeenschap ter plaatse. De gelovige gemeenschap ter plaatse heeft de opdracht om kandidaat-vormelingen en hun gezinnen te onthalen en hen wegen te wijzen om (meer) thuis te komen in liturgie, verkondiging en diaconie.
Het is wenselijk om de voorbereidende bijeenkomsten te koppelen aan de Eucharistie op zondag of op zaterdagavond. Vooraf of nadien kan een activiteit gepland worden. Ook de regelmatige kerkgangers worden best uitgenodigd om deel te nemen aan deze vieringen en activiteiten.
De vormselvoorbereiding wil kandidaat-vormelingen gedurende een groot deel van het kerkelijk- liturgisch jaar (advent – Pinksteren) laten kennismaken met de pijlers van het kerkgebeuren (verkondiging, liturgie, diaconie en gemeenschapsvorming).
Een goed uitgewerkte vormselvoorbereiding laat kandidaat-vormelingen ook reeds kennis maken met plaatselijke en / of (inter)diocesane jeugdpastorale initiatieven: acolietenwerking, jongerenkoor, jeugdbeweging, pluswerking … . Vormelingen worden aangemoedigd om na het vormsel deel te nemen aan jeugdpastorale activiteiten, andere jonge gelovigen te ontmoeten en in contact te blijven met de lokale geloofsgemeenschap.
Het is zinvol om te werken met geloofs- of gebedsvrienden. Elke kandidaat-vormeling krijgt dan een geloofsvriend of gebedsvriend vanuit de plaatselijke geloofsgemeenschap. Bij voorkeur krijgen deze geloofsvrienden of gebedsvrienden hierbij ook een duidelijke taakomschrijving en enkele tips of suggesties.