Kijktafels

Scroll naar beneden voor inspiratie voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart en Pinksteren!

Kijktafels… waarom?

Je kent waarschijnlijk de uitdrukking ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’…
Mensen steken meer op van iets te zien, het blijft beter ‘plakken’…

De wereld van ‘denken’ en ‘geloven’ is soms een onzichtbare wereld. Met de kijktafels kunnen we Gods Woord zichtbaar maken, in beeld brengen. Vandaar ook het bestaan van diverse kijkbijbels.

Een kijktafel kan een kostbaar hulpmiddel zijn bij geloofscommunicatie, ze biedt kansen om tot gesprek te komen over een Bijbelverhaal, een kerkelijke feestdag enz.

Het kan ook aanleiding geven tot meditatie of gebed. Het kan een verstild, heilig plekje zijn om bij het aansteken van het kaarsje op de kijktafel even de gedachten te richten tot God.

Kijktafels… wat?

Een kijktafel is een verhaal op schaal, een mooie, zin-volle opstelling, een rustpunt in de ruimte.  Als maker van een kijktafel creëer je ergens een plaats om te tonen wat je gelooft, waar je wilt aan denken of wat je wilt vieren. Je geeft ergens vorm aan wat je ter harte gaat, probeert ook een ‘sfeer’ weer te geven.

Daarbij komen vier vaste elementen meestal terug: een ondergrond, iets uit de natuur, een lichtje en een symbool of tekstje.

Voor kinderen, jong en minder jong maar allen heel nieuwsgierig van aard, is het iets wat in het oog springt, het trekt hun aandacht.
‘Er staat daar iets!’ of ‘ vorige week stond er dit en hé, nu is het veranderd naar dat..’ en ze gaan kijken wat het is…

Maar eigenlijk is een kijktafel niet alleen voor kinderen bedoeld.
Ook volwassenen kunnen er wat aan hebben in de parochie, in het portaal van de kerk, in de kapel van een woonzorgcentrum of ziekenhuis enz.

Kijktafels… hoe?

Door het ontwikkelen van een aantal ‘voorbeeld’ kijktafels willen wij aan anderen voeding geven en ideeën aanreiken om zelf een kijktafel op te bouwen in de parochie, in de kerk, thuis, in de school, enz.

Kinderen kunnen betrokken worden bij het bedenken en maken van een kijktafel bijv. na het (voor)lezen van een bijbelverhaal, in de vormselcatechese.
Dit vergroot hun betrokkenheid bij het gelovig gebeuren. Ze gaan op zoek naar symboliek, denken na enz.

We willen van de kijktafels die wij maken graag een fiche delen, een soort ‘recept’ of leidraad waar iedereen mee aan de slag kan (of je nu creatief bent of niet…).
Je zult merken dat je met heel weinig middelen een zeer veelzeggende kijktafel kunt opbouwen!

 

ONZE-LIEVE-HEER HEMELVAART en PINKSTEREN op de kijktafel

Klik hier voor de fiche van de kijktafel van Hemelvaartsdag

Klik hier voor de fiche van de kijktafel van Pinksteren

Inspiratiebronnen en andere kijktafels: