Kijktafels

Scroll naar beneden voor inspiratie rond de advent

Kijktafels… waarom?

Je kent waarschijnlijk de uitdrukking ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’…
Mensen steken meer op van iets te zien, het blijft beter ‘plakken’…

De wereld van ‘denken’ en ‘geloven’ is soms een onzichtbare wereld. Met de kijktafels kunnen we Gods Woord zichtbaar maken, in beeld brengen. Vandaar ook het bestaan van diverse kijkbijbels.

Een kijktafel kan een kostbaar hulpmiddel zijn bij geloofscommunicatie, ze biedt kansen om tot gesprek te komen over een Bijbelverhaal, een kerkelijke feestdag enz.

Het kan ook aanleiding geven tot meditatie of gebed. Het kan een verstild, heilig plekje zijn om bij het aansteken van het kaarsje op de kijktafel even de gedachten te richten tot God.

Kijktafels… wat?

Een kijktafel is een verhaal op schaal, een mooie, zin-volle opstelling, een rustpunt in de ruimte.  Als maker van een kijktafel creëer je ergens een plaats om te tonen wat je gelooft, waar je wilt aan denken of wat je wilt vieren. Je geeft ergens vorm aan wat je ter harte gaat, probeert ook een ‘sfeer’ weer te geven.

Daarbij komen vier vaste elementen meestal terug: een ondergrond, iets uit de natuur, een lichtje en een symbool of tekstje.

Voor kinderen, jong en minder jong maar allen heel nieuwsgierig van aard, is het iets wat in het oog springt, het trekt hun aandacht.
‘Er staat daar iets!’ of ‘ vorige week stond er dit en hé, nu is het veranderd naar dat..’ en ze gaan kijken wat het is…

Maar eigenlijk is een kijktafel niet alleen voor kinderen bedoeld.
Ook volwassenen kunnen er wat aan hebben in de parochie, in het portaal van de kerk, in de kapel van een woonzorgcentrum of ziekenhuis enz.

Kijktafels… hoe?

Door het ontwikkelen van een aantal ‘voorbeeld’ kijktafels willen wij aan anderen voeding geven en ideeën aanreiken om zelf een kijktafel op te bouwen in de parochie, in de kerk, thuis, in de school, enz.

Kinderen kunnen betrokken worden bij het bedenken en maken van een kijktafel bijv. na het (voor)lezen van een bijbelverhaal, in de vormselcatechese.
Dit vergroot hun betrokkenheid bij het gelovig gebeuren. Ze gaan op zoek naar symboliek, denken na enz.

We willen van de kijktafels die wij maken graag een fiche delen, een soort ‘recept’ of leidraad waar iedereen mee aan de slag kan (of je nu creatief bent of niet…).
Je zult merken dat je met heel weinig middelen een zeer veelzeggende kijktafel kunt opbouwen!

 

Advent op de kijktafel

Samen uitkijken naar het Licht! Draag je ook je lichtje bij in de kerk?

Tijdens de vier weken van de Advent kan je een hoek van de kerk inrichten als bezinningsplek. We geven graag een suggestie en bieden uitgewerkt materiaal aan…

Wie een bezoek brengt aan de kerk, kan er papieren vlammetjes vinden bij de adventskrans. Hou hierbij rekening met het huidige samenscholingsverbod. Er mogen maximaal vier personen tegelijk in een kerkgebouw aanwezig zijn. Elke week van de Advent staat er op deze vlammetjes een ander thema centraal: hoop – dank – liefde – vertrouwen.

  • Aan de hand van enkele vragen staan de bezoekers even stil bij het thema
  • Je kan iets schrijven op het vlammetje en je lichtje ophangen aan de slinger met alle andere vlammetjes van deze week. Samen vormen we een slinger van licht!
  • De vlammetjes met de vier thema’s vormen een of meerdere slingers van licht bij de adventskrans.
  • Of je kan het vlammetje meenemen naar huis om het een speciaal plekje te geven, bijvoorbeeld in een kijktafel. Vorm zo ook thuis een slinger van licht!
  • Extra suggestie: je kan de slinger(s) op Kerstmis in de kerstboom hangen.
  • Extra suggestie: deel enkele foto’s van de bezinningsplek op Facebook (CCV Bisdom Brugge) en breid zo jouw slingers uit met de slingers over de andere kerken heen!
Samen zorgen we voor licht en kijken we uit naar Christus, hét Licht!
Benieuwd hoe je deze hoek in je kerk praktisch kan organiseren?

 

Samen uitkijken naar het Licht! Draag je ook je lichtje bij thuis?

Bekijk het filmpje hoe je thuis een kijktafel rond de advent kan opbouwen en hoe deze evolueert tijdens het aftellen naar Kerstmis.

Klik hier voor onze fiche van de kijktafel voor de advent

Inspiratiebronnen en andere kijktafels: